Koszyk

Twój koszyk jest pusty

VILMORIN

VILMORIN POMIDOR KOKTAJLOWY WYSOKI RADANA 0,3G

Przejdź do sekcji Opinie
4,51 zł
szt.
Dostępność:
na wyczerpaniu

Kod produktu: 6624

Opis

✅Pomidor gruntowy wysoki Radana koktajlowy 0,3g

ID 155753

  • Stanowisko:
  • Wymagania wodne: umiarkowana wilgotność
  • Odczyn gleby: obojętny
  • Preferencje glebowe: żyzna
  • Cecha wyróżniająca: do gruntu
  • Dojrzałość zbiorcza: lato
  • Kolor owocu: czerwony
  • Przydatność do spożycia: deserowe

EAN 5907617304086

Pomidor gruntowy wysoki Radana koktajlowy 0,3g

 

Radana to drobne czerwone pomidorki koktajlowe, których kształt przypomina gruszkę. Roślina wytwarza liczne grona z ogromną ilością owoców, których waga nie przekracza 15-20g.

Nasiona odmiany wysiewa się w marcu i kwietniu pod osłonami, temperatura niezbędna do skiełkowania nasion to 14-16oC. Do gruntu należy wysadzić sadzonki w maju i czerwcu. Owocuje obficie od lipca do września.

Radana jest średnio wczesną odmianą pomidorka koktajlowego o niekończącym się wzroście, który może być uprawiany na balkonach i tarasach.

 

Pomidory świetnie nadają się do robienia soków, koncentratów, jak również do suszenia, które zamyka w nich cały aromat sprawiając, że potrawy zyskują wyjątkowy smak. Pomidory można hodować na działce, czy w przydomowym ogródku. Oferowane przez nas nasiona warzyw to gwarancja udanego zbioru. Odmiana karłowa charakteryzuje się bujnym wzrostem, a także silnym krzewieniem. Pomidory to źródło wielu witamin: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i biotyny. Zawierają także wiele składników mineralnych: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje ich owocom czerwony kolor. Co ciekawe, przetworzone pomidory nie tracą swych właściwości prozdrowotnych. Wprost przeciwnie. W suszonych pomidorach znajdziemy więcej błonnika i potasu, niż w surowych. Regularne spożywanie pomidorów spowalnia procesy starzenia, a nawet zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, m.in.  trzustki i szyjki macicy. Zalecany jest w dietach przeciw otyłości, cukrzycy, chorobach nerek i serca. Ponadto pomidor reguluje trawienie, działa antytoksycznie, wspomaga serce, ujędrnia skórę, poprawia samopoczucie i koi nerwy. Pomidory można uprawiać w gruncie, szklarni oraz w tunelach foliowych. Do uprawy w gruncie powinniśmy wybrać miejsce osłonięte i dobrze nasłonecznione. Należy pamiętać, że pomidor jest wrażliwy nawet na najmniejsze przymrozki i ginie już przy 0°C. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 18-25°C. Natomiast przy zbyt wysokich temperaturach (powyżej 30°C) nie wytwarza się czerwony barwnik, likopen.  Pomidor najlepiej udaje się na glebach przepuszczalnych, ciepłych i zasobnych w próchnicę. Dostatecznie bogata w składniki pokarmowe i łatwo nagrzewająca się gleba to klucz do osiągnięcia dorodnych roślin i obfitych plonów. Pomidor nie jest wrażliwy na zakwaszenie gleby.  Pomidory należą do warzyw o dużym zapotrzebowaniu na składniki pokarmowe, zwłaszcza w okresie silnego rozwoju wegetatywnego i jednoczesnego zawiązywania owoców (lipiec-sierpień). Jeśli przed rozpoczęciem uprawy pomidorów nie zastosowaliśmy nawozów pochodzenia organicznego (np. obornik lub kompost) to warto sięgnąć po gotowe nawozy. Liczba nasion: 250-270 szt. w gramie

Norma wysiewu: 0,2-0,3 kg/1ha

Termin wysiewu: 2 dekada III-1 dekada IV

Termin sadzenia: 2 dekada V

Rozstawa: 70-80x40-60 cm

▶️Nasza szkółka jest podmiotem profesjonalnym zarejestrowanym w rejestrze PIORiN pod numerem PL 14/15/16718. 

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz