Pomidory Kmicic nasiona 0,5 g
Wystaw opinię o produkcie
Kod produktu: 6091
Opis

Pomidor gruntowy karłowy Kmicic 0,5g
ID: 166908
Pomidor gruntowy karłowy Kmicic 0,5g
Odmiana bardzo plenna, samokończąca, średnio wczesna, wiotkołodygowa. Roślina o pokroju wzniesionym, dość zwartym. Owoce wydłużone o gładkiej skórce i miąższu barwy czerwonej. Cechuje się dużą odpornością na zgniatanie i pękanie. Doskonała do bezpośredniego spożycia, konserwowania w całości oraz do przetwórstwa.
Pomidory wykorzystywane są w kuchni europejskiej od XV wieku. W Polsce zaczęły być uprawiane cztery wieki później, kiedy to pierwszy raz wyhodowano je w Warszawie w 1880 roku. Z miejsca pobiły polską kuchnię, która dzięki nim zyskała na smaku i oryginalności. Te aromatyczne, soczyste i pachnące warzywa mają szerokie zastosowanie - wykorzystywane są do gotowania, pieczenia, w formie sosów, zup, a także w sałatkach lub jako dodatek do kanapek. Pomidory mogą być w formie gotowych suszonych przypraw. Pomidory świetnie nadają się do robienia soków, koncentratów, jak również do suszenia, które zamyka w nich cały aromat sprawiając, że potrawy zyskują wyjątkowy smak. Pomidory można hodować na działce, czy w przydomowym ogródku. Oferowane przez nas nasiona warzyw to gwarancja udanego zbioru. Odmiana karłowa charakteryzuje się bujnym wzrostem, a także silnym krzewieniem. Pomidory to źródło wielu witamin: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i biotyny. Zawierają także wiele składników mineralnych: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje ich owocom czerwony kolor. Co ciekawe, przetworzone pomidory nie tracą swych właściwości prozdrowotnych. Wprost przeciwnie. W suszonych pomidorach znajdziemy więcej błonnika i potasu, niż w surowych. Regularne spożywanie pomidorów spowalnia procesy starzenia, a nawet zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, m.in. trzustki i szyjki macicy. Zalecany jest w dietach przeciw otyłości, cukrzycy, chorobach nerek i serca. Ponadto pomidor reguluje trawienie, działa antytoksycznie, wspomaga serce, ujędrnia skórę, poprawia samopoczucie i koi nerwy. Pomidory można uprawiać w gruncie, szklarni oraz w tunelach foliowych. Do uprawy w gruncie powinniśmy wybrać miejsce osłonięte i dobrze nasłonecznione. Należy pamiętać, że pomidor jest wrażliwy nawet na najmniejsze przymrozki i ginie już przy 0°C. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 18-25°C. Natomiast przy zbyt wysokich temperaturach (powyżej 30°C) nie wytwarza się czerwony barwnik, likopen. Pomidor najlepiej udaje się na glebach przepuszczalnych, ciepłych i zasobnych w próchnicę. Dostatecznie bogata w składniki pokarmowe i łatwo nagrzewająca się gleba to klucz do osiągnięcia dorodnych roślin i obfitych plonów. Pomidor nie jest wrażliwy na zakwaszenie gleby. Pomidory należą do warzyw o dużym zapotrzebowaniu na składniki pokarmowe, zwłaszcza w okresie silnego rozwoju wegetatywnego i jednoczesnego zawiązywania owoców (lipiec-sierpień). Jeśli przed rozpoczęciem uprawy pomidorów nie zastosowaliśmy nawozów pochodzenia organicznego (np. obornik lub kompost) to warto sięgnąć po gotowe nawozy. Liczba nasion: 250-270 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,2-0,3 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada III-1 dekada IV
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 70-80x40-60 cm
Wegetacja: 75-80 dni
Termin zbioru: 1-2 dekada VII


- Wymagania wodne: umiarkowana wilgotność
- Odczyn gleby: obojętny
- Preferencje glebowe: żyzna
- Cecha wyróżniająca: do gruntu
- Dojrzałość zbiorcza: lato
- Przydatność do spożycia: ogólnoużytkowe
- Kolor owocu: czerwony
- Waga gabarytowa w gramach: 60
Jesteśmy podmiotem profesjonalnym zarejestrowanym w rejestrze PIORiN Ostrołęka pod numerem PL 14/15/16718.
Paszport jest wystawiany w dniu spedycji roślin.

Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.