1. Wybór odpowiednich nasion trawy
Zakładanie trawnika z siewu to ekonomiczne rozwiązanie. Kluczowe jest jednak wybranie mieszanki traw odpornych na trudne warunki. Najlepiej sprawdzą się:
-
Kostrzewa owcza – odporna na suszę i zasolenie,
-
Kostrzewa czerwona – dobrze znosi cień,
-
Mietlica pospolita – wytrzymała na deptanie.
Wybieraj mieszanki zawierające powyższe gatunki, aby zapewnić trawnikowi gęstość i zdrowy wygląd.
2. Poprawa struktury gleby
Gleba gliniasta zatrzymuje wodę, co może prowadzić do gnicia roślin. Aby poprawić jej strukturę, należy zastosować:
-
Piasek rzeczny (granulacja 0-5 mm) – rozluźnia podłoże,
-
Kompost lub torf (w stosunku 2:1) – poprawia napowietrzenie gleby.
Zaleca się rozrzucenie 10 cm warstwy piasku i kompostu na powierzchni 100 m², a następnie przekopanie całości na głębokość 20 cm.
3. Sprawdzenie i regulacja pH gleby
Optymalne pH dla trawnika wynosi 5,5 - 7,0. Aby uzyskać odpowiedni poziom:
-
pH poniżej 5,5 – zastosuj wapno,
-
pH powyżej 7,0 – użyj nawozów zakwaszających, np. siarczanu amonu.
Ubogie gleby warto dodatkowo zasilić nawozem mineralnym, takim jak Azofoska.
4. Wałowanie i wyrównanie terenu
Po poprawie struktury gleby, należy:
-
odczekać tydzień,
-
wyrównać powierzchnię,
-
zwałować ziemię wałem o wadze 75-100 kg,
-
podlać podłoże.
5. Wysiew trawy
Optymalny czas na wysiew to kwiecień-maj lub sierpień-październik. Zalecana ilość nasion wynosi 25-40 g/m². Po wysiewie należy:
-
lekko przegrabić nasiona,
-
ewentualnie zwałować powierzchnię,
-
obficie podlać.
Dzięki starannemu przygotowaniu gleby i odpowiedniemu doborowi traw możesz cieszyć się gęstym, zdrowym trawnikiem nawet na trudnej glebie gliniastej!
1. R. Dembek, Ładny trawnik w Działkowiec 7/2019, s. 55;
2. A. Gawłowska, Zadbany trawnik, Wydawnictwo-SBM, Warszawa 2014, s. 4-10;
3. P. Frąckowiak, Trawnik w 5 minut w Działkowiec 5/2010, s. 28-29;